deSpinoza's “v&a” archief

deze rubriek bevat 6 berichten - laatste bericht 14 juni 200713 januari 2007

Menselijk geluk?

Een lezer vraagt wat Spinoza's opvatting is over menselijk geluk. Een overzicht en antwoord.

lees verder "Menselijk geluk?" »

16 februari 2007

Wapenbezit?

Spinoza staat bekend als een vredelievend mens. Een enthousiaste lezer vraagt zich dan ook af of Spinoza voor algemeen wapenbezit was? Zijn die twee zaken met elkaar te rijmen? Een antwoord dat in gaat op ons staatsbestel en de definitie van wapens.

lees verder "Wapenbezit?" »

11 april 2007

Goethe, Spinoza en Faust

Wat is de invloed van Spinoza op Goethe - en op welke wijze is dit zichtbaar in zijn Faust II? Ziedaar de vraag die door een lezer werd gesteld via vraag@despinoza.nl. Een vraag zonder eenvoudig antwoord, want zoals Spinoza dronken was van God, was Goethe dronken van Spinoza. Goethe, Spinoza en Faust ... een antwoord.

lees verder "Goethe, Spinoza en Faust" »

26 april 2007

Verwanten van Spinoza

In 375 jaar moet de familie van Spinoza enorm uitgebreid zijn. De naam Spinoza (of Espinoza) komt dan ook algemeen voor. Maar zijn dat allemaal familieleden van de filosoof? Wie kent er een achterneef of nicht? Het Teleac programma Verre Verwanten wijdt er op 19 mei aanstaande een aflevering aan. In de aflevering is Herman de Dijn te gast. Mensen die informatie hebben over familie van Spinoza kunnen dat melden bij Marije de Vries.

lees verder "Verwanten van Spinoza" »

1 mei 2007

Amsterdam & Spinoza

Spinoza werd geboren in Amsterdam en leefde daar de eerste helft van zijn leven. Wat heeft Amsterdam voor Spinoza betekent?

lees verder "Amsterdam & Spinoza" »

14 juni 2007

Banvloek?

Waar kan ik de tekst van de banvloek vinden? Een heel normale vraag voor zo'n belangrijk moment in Spinoza's leven. Na zijn eerste jaren in Amsterdam te hebben gesleten, met wisselend succes als zakenman, wordt door de joodse gemeenschap een banvloek over hem uitgesproken. Wie die leest ziet een verbolgen gemeenschap tegenover de jonge filosoof staan. Het gerucht gaat dat op dat moment Spinoza zelf al lang en breed in het gras lag te genieten van het leven. De tekst in vier verschillende talen.

lees verder "Banvloek?" »

Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1