«« Spinoza, nationale vijand nummer 1
Begin
Spinoza kreeg Leibniz op bezoek »»

Spinoza Classicus

directe link naar dit bericht link naar de reacties rubriek: recensies

Na Spinoza's overlijden in 1677 werd door notaris Willem van den Hove een lijst opgemaakt van de boeken die in zijn bezit waren. In de bibliotheek bevond zich een groot aantal werken van klassieke auteurs. Een aanzienlijk deel daarvan wordt in het boek "Spinoza Classicus" van Wim Klever behandeld.

Klever kiest voor een nieuwe benadering: hij behandelt de klassieken naar de betekenis die zij in hun tijd hadden en daarna legt hij de koppeling naar Spinoza. Het boek is een omvangrijk naslagwerk, maar leest tegelijkertijd als een spannende roman. Met elke aangehaalde auteur wordt een stuk van de geest van Spinoza, deze "tweede generatie allochtoon", ontrafelt.
spinoza-classicus.jpg
Elke grote geest uit de geschiedenis van het denken ontleent zijn ideeën en inspiratie ook altijd voor een belangrijk deel aan zijn voorgangers. Klever laat in zijn boek met vele voorbeelden duidelijk zien dat dit ook bij Spinoza  wel degelijk het geval was.


Een groot deel van zijn gedachten en thematieken ontleent Spinoza rechtstreeks aan de klassieken. Veel van zijn denkbeelden zijn er op gebaseerd en wat Spinoza daarvan bij wie vandaan haalt, dat maakt Klever in helder taalgebruik duidelijk en overzichtelijk.

Wat een denker origineel maakt zijn de verbanden die hij of zij legt tussen de uit verschillende bronnen geputte informatie die hem of haar ter beschikking staan. Het is Klever's verdienste dat hij de historische fundamenten van nederlands grootste filosoof in dit boek heeft blootgelegd en aanschouwelijk heeft gemaakt. Een aanrader.

Titel: Spinoza Classicus
Auteur: Wim Klever
Uitgeverij: Damon, 2005, http://tinyurl.com/qlkps
ISBN: ISBN 90 5573 639 2
Bladzijden: 316
Prijs: 30 euro

Comments (1)

teun derks:

het is lang geleden dat ik een boek met zoveel plezier gelezen heb

Plaats een reactie


Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1