«« Spinoza's Ethica online - deel 3 gedigitaliseerd
Begin
De Ethica vertaling van Burger »»

Afbeeldingen van Spinoza

directe link naar dit bericht link naar de reacties rubriek: nieuws
Spinoza leefde in een tijd dat fotografen een meer schilderende dan afbeeldende rol hadden. Er zijn een aantal afbeeldingen bekend waarvan wordt gezegd dat ze Spinoza verbeelden. Maar is dat ook zo? Het fotoalbum bevat ruim 50 foto's.

Spinoza leefde in een tijd dat fotografen een meer schilderende dan afbeeldende rol hadden. Er zijn een aantal afbeeldingen bekend waarvan wordt gezegd dat ze Spinoza voorstellen. Maar is dat ook zo?

Zie de volgende rij foto's. Zijn het allemaal afbeeldingen van Spinoza, wellicht in verschillende fases van zijn leven? Of zitten er afbeeldingen tussen van iemand anders, wellicht een andere Spinoza? Of is veel toe te schrijven aan de fantasie van toenmalige beeldend kunstenaars?

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3

In het Fotoalbum :: Images Spinoza staan meer afbeeldingen van Spinoza. Let daarbij speciaal op de een-na-laatste foto. Die afbeelding laat Spinoza zien met een glimlach die sterk aan de Mona Lisa doet denken.

Comments (6)

--:

Er bestaat geen enkel portret van Spinoza dat naar het leven is geschilderd. Het best gelijkende is hoogstwaarschijnlijk de gravure uit 1680, die in een aantal exemplaren van de Opera Posthuma en De Nagelate Schriften is bijgebonden. Degene die deze gravure heeft gemaakt heeft Spinoza mogelijk zelf nog gekend en hoogstwaarschijnlijk naar een ouder ("echt") portret kunnen werken.
Die gravure (nr 3 in het album; nrs 2 en 4 zijn daar uitsneden van; nr 1 ook, met weggewerkte achtergrond) is veel nageschilderd etc., met wisselend succes. Alle ander portretten stellen niet Spinoza voor, maar zijn ofwel fantasie, ofwel ongefundeerde toeschrijvingen.
Zie voor een solide beschouwing over de Spinoza-portretten het artikel van Rudi Ekkart, "Spinoza in beeld : het onbekende gezicht" (met Engelse vertaling), in De steen vliegt/ A stone in flight (Amsterdam : Arti & Amicitiae, 1997), pp 130-160; ook als afzonderlijk boekje verschenen.

amy:

ik zoek de geboortedatum en verdere info over de heer spinoza
heeft u dat?

vriendelijke groet

amy

vera:

Hallo,

Ik moet een werkstuk maken over spinoza.
Maar waar werd hij nou echt bekend van, en zou U de Ethica iets makkelijker kunnen verwoorden?

Alvast bedankt, vera

Leon:

Waar werd Spinoza nou echt bekend van?
Het enige antwoord daarop kan zijn: door zijn filosofie.

Het was een aardige man, met vele vrienden. Zijn eerste werk, de Tractatus Theologico Politicus werd beroemd en berucht. Door vriend en vijand werd het gelezen, gevolgd en bekritiseerd. Het bracht hem faam en hij werd daardoor nog bekender dan hij al was. Zijn denken was van invloed op een groot aantal mensen. En heel aantal daarvan was op hun beurt weer beroemd, waardoor zijn faam en naam bleef groeien. En dat nu al bijna 330 jaar op rij.

De Ethica makkelijk verwoorden ... lees het artikel "De Ethica in vogelvlucht" en het artikel "Spinoza voor dummies" eens.

Kun je daar verder mee?

rebecca:

Ik heb veel gehad aan de informatie van deze site, maar 1 ding is nog onduidelijk, kun je Spinoza een pantheist of panentheist noemen?

alvast bedankt,

rebecca

Leon:

Dag Rebecca, dank voor het compliment.

Wat betreft Spinoza's filosofie: dat is géén pantheïsme of panentheïsme. Die personificatie van het Godsbeeld past niet bij Spinoza. Dit is een standpunt dat onder meer blijkt uit de 33ste stelling uit het eerste deel van de Ethica, waarin Spinoza zegt dat er van een Goddelijk plan geen sprake kan zijn.

Zijn filosofie kan wel worden omschreven als neutraal monisme.

Plaats een reactie


Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1