deSpinoza's “nieuws” archief

Nieuwsberichten die met deSpinoza.nl hebben te maken.

deze rubriek bevat 22 berichten - laatste bericht 15 juni 2009



23 oktober 2005

Spinoza op Wikipedia

Wikipedia is de openbare encyclopedie van het internet. Gebaseerd op dezelfde concepten die ook op deze site worden gebruikt, is het voor iedereen mogelijk bij te dragen aan deze encyclopedie.

lees verder "Spinoza op Wikipedia" »

6 juni 2005

Publicatie Van Suchtelen's Ethica illegaal?

Enige tijd geleden maakten we melding van het feit dat de Ethica vertaling door Nico van Suchtelen uit 1915 was gepubliceerd via Project Gutenberg. Daarmee werd dat de tweede nederlandstalige vertaling van Spinoza's Ethica die online beschikbaar kwam. Maar hoe zit het met het auteursrecht?

lees verder "Publicatie Van Suchtelen's Ethica illegaal?" »

6 april 2005

Vertaling van Suchtelen online

De vertaling van de Ethica door Nico van Suchtelen is online gepubliceerd. Dit is de best verkochte nederlandse vertaling. Wie was van Suchtelen en hoe is zijn vertaling?

lees verder "Vertaling van Suchtelen online" »

22 maart 2005

De Ethica vertaling van Burger

Rond 1860 werd door Dionijs Burger, een in 1820 geboren Rotterdammer, een vertaling gemaakt van het werk "Ethica" van Benedictus de Spinoza. Deze vertaling is de laatste twee jaar gedigitaliseerd. Vandaag is deel 4 afgerond. Daarmee is de volledige digitalisering van dit stukje cultureel erfgoed klaar.

lees verder "De Ethica vertaling van Burger" »

24 januari 2005

Afbeeldingen van Spinoza

Spinoza leefde in een tijd dat fotografen een meer schilderende dan afbeeldende rol hadden. Er zijn een aantal afbeeldingen bekend waarvan wordt gezegd dat ze Spinoza verbeelden. Maar is dat ook zo? Het fotoalbum bevat ruim 50 foto's.

lees verder "Afbeeldingen van Spinoza" »

23 november 2004

Spinoza's Ethica online - deel 3 gedigitaliseerd

Rond 1860 werd door Dionijs Burger, een in 1820 geboren Rotterdammer, een vertaling gemaakt van het werk "Ethica" van Benedictus de Spinoza. Dankzij Burger's vertaling wordt de Ethica nu voor het eerst, in het Nederlands, online gepubliceerd. Het werk...

lees verder "Spinoza's Ethica online - deel 3 gedigitaliseerd" »

6 november 2004

De laatste loodjes

Door omstandigheden (verhuizingen, zomer, werk in het buitenland, trouwerij, etc..) heeft het werk aan de vertaling de laatste maanden nagenoeg stil gelegen. Om dit jaar de vertaling volledig digitaal beschikbaar te krijgen wordt het nog even doorzetten....

lees verder "De laatste loodjes" »

1 mei 2004

Spinoza's Ethica online - deel 5 gedigitaliseerd

Inmiddels is 60% van het werk uit de eerste fase afgerond. Ook deel 5 van de Ethica (of beter, hoofdstuk 5, zijnde het tweede deel) is zojuist gepubliceerd. Met speciale dank aan Peter van Eerten die het merendeel van het werk verricht heeft. Hulde!

lees verder "Spinoza's Ethica online - deel 5 gedigitaliseerd" »

13 april 2004

Referenties in de tekst

Hoe worden de referenties uit de Ethica tekst benoemd? Er is een formaat afgesproken waarmee die uit de tekst worden afgeleid.

lees verder "Referenties in de tekst" »

8 april 2004

Kijken en lezen

De ingescande pagina's van Burger's Ethica vertaling zijn nu via een nieuw overzicht gelijktijdig met de ingegeven tekst te bekijken.

lees verder "Kijken en lezen" »

19 februari 2004

despinoza.nl in Filosofie Magazine

In Filosofie Magazine van maart 2004 wordt aandacht besteed aan despinoza.nl. Redacteur Ivo Slangen heeft hiertoe begin februari een kort interview gehouden met Leon Kuunders, de initiatiefnemer van despinoza.nl.

lees verder "despinoza.nl in Filosofie Magazine" »

26 januari 2004

Ethica vertaling Dionijs Burger

Het werk aan de Ethica vertaling vordert gestaag. Maar wat is dat voor vertaling, deze Zedekunde van Dionijs Burger?...

lees verder "Ethica vertaling Dionijs Burger" »

17 februari 2007

A Political Treatise

Vanaf de site constitution.org komt de Elwes vertaling van het Politiek Traktaat. De tekst is volledig overgenomen.

lees verder "A Political Treatise" »

21 februari 2007

Een standbeeld of monument

Amsterdam, die mooie geboortestad van Spinoza, ontbeert een monument voor deze grote denker. Dat is spijtig, zeker omdat Benedictus zich Amsterdammer noemde. Tijd voor aktie, is de mening van de Amsterdamse Spinozakring.

lees verder "Een standbeeld of monument" »

8 maart 2007

Spinoza plaatsen

Het leven van Spinoza in één oogopslag. Heel ver hoeft daar niet voor uitgezoomd te worden. Google Map on Spinoza.

lees verder "Spinoza plaatsen" »

26 april 2007

Verwanten van Spinoza

In 375 jaar moet de familie van Spinoza enorm uitgebreid zijn. De naam Spinoza (of Espinoza) komt dan ook algemeen voor. Maar zijn dat allemaal familieleden van de filosoof? Wie kent er een achterneef of nicht? Het Teleac programma Verre Verwanten wijdt er op 19 mei aanstaande een aflevering aan. In de aflevering is Herman de Dijn te gast. Mensen die informatie hebben over familie van Spinoza kunnen dat melden bij Marije de Vries.

lees verder "Verwanten van Spinoza" »

10 juni 2007

Spinoza in de politiek

Afgelopen week is de website "Staten Generaal Digitaal" geopend. De website gaat alle handelingen en kamerstukken van de eerste en tweede kamer bevatten, van 1814 tot 1995. Makkelijk te doorzoeken, dus hoe vaak en in welke context wordt Spinoza aangehaald?

lees verder "Spinoza in de politiek" »

18 augustus 2007

Plasterk draagt bij aan Spinozahuis

Het is een heuglijk bericht, dat vandaag in het NRC staat. Op vragen van de heer Nicolaï heeft de minister toegezegd bij te dragen aan de restauratie van het Spinozahuis te Rijnsburg. Maar de minister kan het ook niet nalaten om Vereniging Het Spinozahuis te wijzen op de 'nieuwe' subsidieregeling voor rijksmonumenten...

lees verder "Plasterk draagt bij aan Spinozahuis" »

2 mei 2008

Jip en Janneke

Uit de Pers een verhaal over Spinoza die verstopt lijkt te zitten in de boeken van Jip en Janneke. Met dank aan Stan Verdulst die scherpzinnig opmerkt dat het Amsterdam Wereldboekenstad wel goed uit komt dat Annie en Baruch aan elkaar worden gelinkt. Et tu, Anne?, vraagt hij zich af.

lees verder "Jip en Janneke" »

29 november 2008

Het recht van boze burgers

In het NRC van vandaag gaat Dirk Vlasblom is op het proefschrift van Michel Reinders. Die analyseerde duizende pamfletten uit het rampjaar 1672. Dat jaar werden de gebroeders De Witt vermoord, een gebeurtenis die naar verluidt Spinoza tot grote woede bracht. Maar in tegenstelling tot gedacht was die volkswoede van 1672 echter niet geregisseerd door de prins van Oranje. Hollandse burgers eisten uit eigen beweging goed bestuur. Ironisch genoeg kregen ze Willem III als bevelhebber, de man die niet zoveel op had met burgers, en slechts in de soevereiniteit geïnteresseerd was.

lees verder "Het recht van boze burgers" »

14 december 2008

Macht en intuïtie

Mensen met macht kunnen goed intuïtief en bewust nadenken. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Jan Knol (zie hier en hier) geeft een paar stellingen bij het artikel uit de NRC.

lees verder "Macht en intuïtie" »

15 juni 2009

Internationale conferentie “Galileo and Spinoza”

Op 12 december en 19 december dit jaar, organiseert Filip Buyse aan de Université Paris een conferentie over Galileo & Spinoza. Het nieuwe gewijzigde programma is te lezen na de link.

lees verder "Internationale conferentie “Galileo and Spinoza”" »

Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1