deSpinoza's “lezingen” archief

deze rubriek bevat 8 berichten - laatste bericht 15 juni 200911 november 2006

Lezing 'Kunnen zeggen wat je wil ...'

Afgelopen donderdag 9 november gaf Jonathan Israel de Thomas Moore lezing. Deze lezing, met als titel "Kunnen zeggen wat je wil is belangrijker dan kunnen geloven wat je wil" is afgedrukt in de Opinie bijlage van NRC Handelsblad van 11 november.

lees verder "Lezing 'Kunnen zeggen wat je wil ...'" »

Lezing Jonathan Israel

Bij aanvaarding van zijn ere-doctoraat op woensdag 8 november j.l. sprak Jonathan Israel zijn voordracht "Radical Enlightenment, Mainstream Enlightenment and the World of Today" uit. Die lezing is integraal overgenomen en voorzien van (extra) links.

lees verder "Lezing Jonathan Israel" »

29 mei 2005

Lezing Spinoza's politieke theorie

Spinoza's politieke theorie is gebaseerd op zijn politieke geschriften. Toch komen politieke vraagstukken ook in de Ethica aan de orde. In een lezing gaat Detlev Pätzold hier op in.

lees verder "Lezing Spinoza's politieke theorie" »

28 mei 2007

Lezingen over Spinoza

"Het boegbeeld van Amsterdam is Spinoza." Aldus de aankondiging van de lezing die professor Jonathan Israel op zaterdag 9 juni geeft in de Mozes en Aaron kerk te Amsterdam. Twee dagen eerder geeft Israel ook een lezing, over Spinoza als inspirator van de radicale verlichting. Die lezing is aan de Vrije Universiteit.

lees verder "Lezingen over Spinoza" »

2 juli 2007

In strijd met Spinoza

Op 21 juni j.l. gaf de 4e fellow van de Koninklijke Bibliotheek zijn afsluitende publiekslezing. "In strijd met Spinoza, Het failliet van de Nederlandse Verlichting" is de titel van het door de KB in samenwerking met Bert Bakker uitgegeven boekje dat van de lezing is gemaakt. De fellow, Jonathan Israel, schetst in het boekje een nieuw beeld van de patriotse beweging in Nederland. Hij beargumenteerd dat die beweging de eerste grote democratische verlichtingsbeweging was van Europa en met nadruk gebaseerd op de ideeën van Spinoza. Een samenvatting van zijn boekje waarin de belangrijke rol van het Spinozisme wordt benadrukt.

lees verder "In strijd met Spinoza" »

19 juni 2007

Gedachtevrijheid versus godsdienstvrijheid

Met Spinoza startte een nieuwe periode in het denken over de verhouding van godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Tenminste, dat zegt Jonathan Israel, die zich fel keert tegen de opvatting dat de vroege Nederlandse Verlichting van Spinoza meer in harmonie met de godsdienst was, dan de Verlichting van de Franse philosophes. Tijd voor een debat, tijdens de Soeterbeeck lezing op 15 juni j.l.

lees verder "Gedachtevrijheid versus godsdienstvrijheid" »

7 december 2008

Toespraak Gehrels

De volledige tekst van de toespraak door wethouder Gehrels bij de onthulling van het monument voor Spinoza in Amsterdam, 24 november j.l.

lees verder "Toespraak Gehrels" »

15 juni 2009

Internationale conferentie “Galileo and Spinoza”

Op 12 december en 19 december dit jaar, organiseert Filip Buyse aan de Université Paris een conferentie over Galileo & Spinoza. Het nieuwe gewijzigde programma is te lezen na de link.

lees verder "Internationale conferentie “Galileo and Spinoza”" »

Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1