deSpinoza's “leven” archief

In deze rubriek teksten die een overzicht (biografie) geven van het leven van Spinoza. Als bron is gebruik gemaakt van onder meer Wikipedia, (nederlandse) dagbladen, weekbladen, tijdschriften, boeken en papers. De tijdslijn is via deze link te vinden.

deze rubriek bevat 5 berichten - laatste bericht 29 november 200810 juni 2006

Het leven van Spinoza

Baruch de Spinoza (Amsterdam, 24 november 1632 – Den Haag, 21 februari 1677) was een van de rationalisten van de vroege moderne filosofie samen met René Descartes en Gottfried Leibniz. Zijn bekendste werk, de Ethica, werd na zijn dood uitgegeven.

lees verder "Het leven van Spinoza" »

19 oktober 2006

De Canon over Spinoza

De Nederlandse geschiedenis heeft er sinds kort een prachtige website bij. Op www.entoen.nu kan worden gebladerd door de tijd, van het jaar 3000 voor christus tot nu. De Canon, wordt het genoemd. Spinoza neemt een prominente plek in.

lees verder "De Canon over Spinoza" »

22 oktober 2006

Introductie op Spinoza

Vanaf lambo.nl een introductie op Spinoza.

lees verder "Introductie op Spinoza" »

1 mei 2007

Amsterdam & Spinoza

Spinoza werd geboren in Amsterdam en leefde daar de eerste helft van zijn leven. Wat heeft Amsterdam voor Spinoza betekent?

lees verder "Amsterdam & Spinoza" »

29 november 2008

Het recht van boze burgers

In het NRC van vandaag gaat Dirk Vlasblom is op het proefschrift van Michel Reinders. Die analyseerde duizende pamfletten uit het rampjaar 1672. Dat jaar werden de gebroeders De Witt vermoord, een gebeurtenis die naar verluidt Spinoza tot grote woede bracht. Maar in tegenstelling tot gedacht was die volkswoede van 1672 echter niet geregisseerd door de prins van Oranje. Hollandse burgers eisten uit eigen beweging goed bestuur. Ironisch genoeg kregen ze Willem III als bevelhebber, de man die niet zoveel op had met burgers, en slechts in de soevereiniteit geïnteresseerd was.

lees verder "Het recht van boze burgers" »

Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1