«« Verlichting en de 21ste eeuw
Begin
De stamvaders der tolerantie »»

Spinoza's grafmonument gebruikt als parkeerplaats

directe link naar dit bericht link naar de reacties rubriek: artikelen

In de tuin van de Nieuwe Kerk in Den Haag ligt Spinoza begraven. Zich omdraaien in z'n graf kan hij niet door de geparkeerde auto's. De Haagse Stadspartij stelt schriftelijke vragen.

Vips parkeren volgens de Haagse Stadspartij bij bijeenkomsten in de Haagse Nieuwe Kerk hun dienstauto op de grafsteen van de wereldberoemde zeventiende-eeuwse filosoof Baruch de Spinoza.

De éénmansfractie is hierover zo verbolgen dat zij aan de bel heeft getrokken bij burgemeester Deetman. De partij wil dat het grafmonument, dat in de tuin van de kerk ligt, wordt omheind zodat er geen koninklijke dienstwagens meer kunnen worden gestald.

Ook andere oplossingen zijn mogelijk: zo is al geopperd een betonnen plaat over het graf te leggen, of er een parkeerautomaat naast te plaatsen. De laatste dan met pre-paid-chip-knip, een betaalmiddel dat de Oranjes zeker niet hebben.


Telegraaf-i

Comments (2)

Miriam van Reijen:

Waarom vermeldt u geen datum van het krantenbericht in De Telegraaf?
Verder wil ik u wijzen op een reactie naar aanleiding van dit krantenbericht in De Telegraaf van 25 maart 2005.

Leon:

De datum van het krantenbericht is 23 maart, te zien als de link wordt gevolgd.

Op 25 maart heeft Theo van der Werf middels ingezonden brief naar de Telegraaf gereageerd op het bericht. Zijn reactie als volgt:

N.a.v. het bericht ’Grafmonument gebruikt om te parkeren’ (Tel. 23/3): de wereldberoemde filosoof De Spinoza werd in 1677 in de Nieuwe Kerk begraven, maar na enkele jaren is het graf geruimd en zijn z’n stoffelijke resten verspreid over het terrein achter de kerk. De exacte plaats is onbekend. In 1927 is op een willekeurige plek een liggende herdenkingssteen onthuld en in 1956 een staande. In de jaren ’80 werd het monument ook al gebruikt als parkeerplaats, met als gevolg diepe spleten. De gemeente Den Haag heeft de steen toen gerestaureerd.

Voorschoten, Th. van der Werf (Ver. Het Spinozahuis)

De titel van het bericht is gewijzigd. Want het is niet het graf waarop geparkeerd wordt maar het monument. Evenwel blijft het een vreemde zaak ...

Plaats een reactie


Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1