«« Introduction Spinoza
Begin
De polder is de buffer »»

Loek Grootjans leeft zijn rusteloze obsessies uit

directe link naar dit bericht link naar de reacties rubriek: artikelen
De filosoof Spinoza is de grote held van beeldend kunstenaar Loek Grootjans. "Fantastisch. Als je zijn boeken leest, is alles glashelder. Je weet daarna bij wijze van spreken precies hoe de wereld en het leven in elkaar zitten. Maar zodra je het boek hebt weggelegd, kom je direct voor de vraag te staan waarom het overal zo'n chaos is.".

Het werk van de in Breda wonende kunstenaar (Arnemuiden, 1955) gaat er ook over. Obsessief probeert hij het leven in kaart te brengen. Hij stelt alle vragen die hij kan bedenken.

In de projectzaal van De Pont in Tilburg toont Grootjans onder meer zijn project Foundation for the benefit of the aspiration and the understanding of context. Dat bestaat uit ruim duizend vragen die met de hand met waterverf op aquarelpapier geschilderd zijn.

De vellen met de vragen hangen naast elkaar en beslaan twee wanden. Op de grond staan tien kistjes met handschoenen, nog meer vellen met nog meer vragen, een hamer en spijkers. De laatste kist is speciaal voor De Pont gemaakt: voor elke plek waar Grootjans het project toont, worden nieuwe vragen bedacht.

Obsessief is wel een goede term voor het werk van Grootjans. Bijna twee uur is Grootjans met een aquarel bezig. Hij heeft er inmiddels duizend.

Veel komt voort uit een ervaring die hij vijftien jaar geleden had. Hij liet zich een maand lang met afgeplakte ogen opsluiten in een verduisterde ruimte waar hij alleen een roodbruine gloed zag.

Toen hij onder begeleiding van een oogarts terugkwam in de realiteit, zag hij aanvankelijk alleen een groen waas. Het was de start voor een serie monochrome doeken in roodbruin en groen: de kleur van het menselijk bestaan.

Gemorste verf werd vervolgens weer van vloeren en muren afgeschraapt, gemalen en hergebruikt tot de verf uiteindelijk op was.

Het monochroom schilderen heeft hij daarmee achter zich gelaten. Maar de werkwijze zette hij voort in Visioenen van de overkant, een project dat hij gezamenlijk met de filosoof Harry van Boxtel uitwerkt. Op de muur is een aantal uitspraken in verschillende talen opgehangen. Het zijn uitspraken die Grootjans en Van Boxtel 'ergens' oppikten.

Met de twee werken in De Pont toont Grootjans vooral zijn 'talige' kant. Het derde werk in de expositie, From Dark Into Black is een videoloop waarin Grootjans met een vlinderdasje (een verwijzing naar monochromist Yves Klein) en een terroristenmuts de toeschouwer op agressieve wijze toebrult. Daarmee verstoort hij ook de sereniteit die de andere twee installaties uitstralen.

Expositie How van Loek Grootjans in Projectzaal De Pont Wilhelminapark Tilburg t/m 26 juni. Zondag 29 mei worden in De Pont tussen 14 en 16 uur zeven films vertoond van Grootjans en Harry van Boxtel.

Bron: De Gelderlander

Plaats een reactie


Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1