«« Jip en Janneke
Begin
Macht en intuïtie »»

Locke en Spinoza

directe link naar dit bericht link naar de reacties rubriek: artikelen | invloed

Wim Klever, hier al eens eerder genoemd, heeft zojuist een nieuwe studie gepubliceerd. Ditmaal naar de invloed van Spinoza op John Locke. Locke staat bekend als degene die Thomas Jefferson heeft beïnvloed bij de opstelling van de Amerikaanse Vrijheidsverklaring. Volgens Klever was het ot heden evenwel onbekend dat alle hoofdzaken van zijn theoretische filosofie en politieke theorie ontleend zijn aan Spinoza.

(overigens nopen drukke werkzaamheden me het hier wat kalmer aan te doen, zo uit de update frequentie al blijkt)

In deze uitgave in onverwoestbare band (105 bladzijden in A-4 formaat) wordt volgens Klever aangetoond dat Locke vanaf 1661 alle brieven van Spinoza aan Oldenburg/Boyle meelas, daar zeer enthousiast over was en hun inhoud verwerkte in zijn eigen meditaties.

Verder wordt betoogd dat hij alle traktaten van Spinoza (PPC/CM, TTP en de Opera Posthuma) bij hun verschijning onmiddellijk aanschafte, ze grondig analyseerde en daardoor, alsmede door zijn Franse (1675-1679) en Hollandse (1683-1688) contacten, werd aangezet tot wat men een zeer originele en daarom bijna onherkenbare ‘herpublikatie’ van Spinoza’s filosofie zou kunnen noemen, waarin geen enkel essentieel (fysisch, epistemologisch, theologisch, politicologisch) deel ontbrak.

Locke’s ‘processing’ van Spinoza’s gedachtegoed was, zo knap en bijzonder, dat in de hele geschiedenis van het ‘Locke-scolarship’ de navelstreng met de voedingsbron tot heden nog door niemand werd ontdekt. Erger nog: er wordt bijna steeds een volstrekt onterechte tegenstelling gemaakt tussen de rationalist en de empirist of tussen de radicale en de gematigde Verlichter.

Klever heeft de intieme band tussen de twee filosofische jaargenoten in 1994 voor het eerst schetsmatig verwoord in een congrespaper en heeft sindsdien het onderzoek (met onderbrekingen) voortgezet: een incubatie-periode van 18 jaren. De voorbereiding voor een geheel anders opgezette Engelstalige versie is in een gevorderd stadium.

De kostprijs voor het resultaat is € 20.-. Bestellingen via klever@casema.nl

Meer lezen over Locke en Spinoza:

Locke, Spinoza and the Philosophical Debate - Concerning Toleration in the Early Enlightenment (c. 1670 - c. 1750), J.I. Israel

A view of the truth: Spinoza's faith in reason, E. Goldstein

Plaats een reactie


Reacties

Aanbevolen

Powered by
Movable Type 4.1